När man renoverar befintlig fasadputs så krävs det bra kännedom om material och kunskap om hur man applicerar putsbruk. I dom flesta fall av fasadrenovering så behöver man inte riva ned all fasadputs utan man brukar klara sig med att komplettera befintlig fasadputs. Ädelputs är ett vanligt material som används vid fasadrenovering. Ädelputs har funnits länge och är ett mycket bra fasadmaterial som är diffussionsöppet och låter fukt torka ut utan att stänga inne fukt och väta i fasaden. Andra bra diffussionsöppna färger är kalkfärg och silikatfärg som man använder sig av vid fasadmålning. Fasadputser som är av äldre slag är det vanligast med traditionell kalkfärg. Kalkfärg finns också i flesta olika färgvariationer. Målar man med kalkfärg är det viktigt att tänka på att hela tiden måla vått i vått. Man måste också tänka på att förvattna ytan man ska kalkmåla. Ytan ska även eftervattnas i upp till tre dygn. Detta gör man för att få en bra hållbar utförd kalkmålning. Kalkmålade fasader ger ett lite flammigt och levande intryck som många tycker ger fastigheten karaktär.
Plåtbeslag vid fasadputsning.
Glöm inte att kontrollera plåtbeslagen när du utför din fasadrenovering. Vill man ha en vacker och hållbar fasadputs som är bestående under en längre tid förutsätter det att man har en väl fungerande avrinning från vatten. Plåtbeslagens uppgift är att skydda bakomvarande konstruktion från inträngning av vatten men också för skydda och avleda vatten från fasadputsen. Kontrollera alltid plåtbeslagens funktion vid en fasadrenovering och byt alltid ut om nödvändigt. Dagens plåtbeslag går också att få i ett begränsat antal olika kulörer men gör det ändå möjligt att få en kulör som passar väl in med fasadputsen.
Fasadputs och tradition.
Går man tillbaka i tiden så renoverade man endast dom partier i putsen som var dålig. Det var inte tal om att knacka ner all fasadputs. Man putsade också fasader oftast med ett rent kalkbruk. Cementputs är ett senare påfund. Har man puts på trästomme kallas det för reveterad fasad. Puts på trästomme uppkom för att man ville efterlikna dom vackra stenhusen som ansågs som både finare och dyrare. Cementbaserad fasadputs fick sin stora genomslagskraft runt 1950 talet som vi också använder oss av i dag. Cementbaserade fasadputser är betydligt hårdare än ren kalkputs. Båda av dessa fasadputser är diffussionsöppna och låter fasadputsen andas. Traditionellt sett så känner vi väl till dessa fasadputser och vi ser dom överallt på våra fastigheter. Fasadexperter gällande fasadrenovering i Stockholm och omnejd som arbetar med ädelputs och kalkmålning finns på www.fasadkompaniet.se. Vanlig cementbaserade fasadputser i dag är ädelputser. Stänkputs och rivputs samt kalkmålade fasader med fasadputs är nog den variant man ser mest av gissar vi. Stänkputsen sprutas på fasadytan vanligen 2 ggr och är sedan färdigbehandlad medans rivputsen som också sprutas upp men för att rivas innan putsen härdat.